Články & návody

HW-PANTY, spol. s r.o.  - odstranění vlhkého zdiva metodou HW-systém,  jež se provádí zarážením nerezových ocelových plechů do zdiva bez předchozího podřezání.

MBL spol. s r.o. - rekonstrukce bazénů pomocí aplikace stříkaného sklolaminátu. 

Zahrady Skoupý - výstavba zahradních a koupacích jezírek včetně vodopádů

Vojtal prosklené konstrukce s.r.o. - hliníková a plastová okna Ostrava a okolí.

Rekvalifikační kurzy Olomouc - široká nabídka rekvalifikačních kurzů v Olomouci a okolí. Možnost přidat rekvalifikační kurz zdarma.

TOKAREX spol. s r.o. - realizujeme andhydritové podlahy po celé ČR.

Karissa Corp SE - stavební firma Brno.

Kuchyně IN s.r.o. - vestavěné skříně na míru Jihlava.

CASCADE-kuchyně s.r.o. - kuchyně na míru Brno. Tvorba kuchyní pro život. 

Jak uchovávat bylinky na zimu

Staré dobré sušení

Sušení bylinek je klasika, kterou můžete využít na většinu druhů rostlin. Vyhněte se pouze bazalce a cibulovinám, které sušením ztrácí aroma. Usušit lze všechny části bylinky od kořene až po květ. Teplota sušení nesmí přesáhnout 35 stupňů, kořeny se suší i při vyšších teplotách.

Usušené bylinky skladujte v dobře uzavíratelných sklenicích, nejlépe v temnu a při stálé teplotě. Vyhněte se papírovým a látkovým sáčkům, protože jsou propustné a vytěkají vám některé prospěšné látky.

Mražení bylinek

Uchování zamrazením se hodí zejména pro bylinky určené na vaření. Můžete však uchovat i mátu nebo levanduli a užít si z nich limonádu i v zimě. Příprava na zamrazení není nijak složitá. Stačí bylinky očistit a nacpat do sáčku. Nemusíte je ani sekat na drobno, po zmrznutí se drolí a snadno je oddělíte.

Zajímavý způsob je také zmrazení do tvořítka na led, kdy si můžete vzít kostku ledu s vybranou bylinkou a snadno ji přidat do hrnce s jídlem. Máte po ruce naporcované bylinky, které se snadno dávkují.

Sirupy a medy

Příprava sirupů a medů je velmi jednoduchá. Stačí nechat naložené bylinky ve vodě s citronem a druhý den do přeceděné vody přidat odpovídající množství cukru a nechat redukovat na plotně do požadované hustoty. Tento způsob přípravy je jednoduchý, ale teplo ničí většinu účinných látek.

Vhodnější alternativa je sirup za studena, kdy ve sklenici střídáte vrstvy sekaných bylinek a krystalového cukru. Během pár týdnů se ve sklenici vytvoří hustý sirup, který přecedíte přes sítko. Tímto způsobem získáte menší množství sirupu, ale na druhou stranu zůstanou zachovány všechny účinné látky.

Naložení do soli

Bylinky naložené v soli využijete do slaných pokrmů a můžete tímto způsobem uchovat mnoho druhů bylinek. Stačí v mixéru rozmixovat bylinky se solí a předělat do sklenice a uložit v lednici. Takto zakonzervované bylinky vydrží v lednici i rok. Podobně můžete vytvořit i pesto, které však nemá stejně dlouhou trvanlivost.

Přečtěte si také jak na Nadzemní nebo zapuštěný bazén a Jak na bylinkovou zahrádku.

Fotografie