
Jak využít pesto?
Pesto má široké využití. V malém množství se skrývá mnoho chutí, proto s ním lze dochutit prakticky jakékoliv jídlo. Pokud nestíháte, tak stačí uvařit těstoviny či noky a smíchat je s několika lžičkami pesta. Získáte chutnou bylinkovou omáčku, kterou pro větší sytivost doplňte například pošírovaným vajíčkem.
Vyzkoušejte pesto také jako marinádu na maso. Skvěle se hodí zejména ke kuřecímu. Naložte prsa přes noc do pesta a druhý den upečte v troubě a na závěr nastrouhejte kvalitní sýr. Pesto obsahuje olej, takže vítečně zjemní i poměrně suchá netučná masa, která se budou na jazyku přímo rozplývat.
Nebojte se pesto zapojit i do svého klasického vaření. Oživte pestem masovou směs nebo jím namažte topinku či toust. Ochuťte jím těstovinový salát nebo z něj vytvořte lahodný dip. Stačí smíchat tučný jogurt s lžičkou pesta a za minutu máte hotový dip k masu nebo zelenině.
Klasické bazalkové pesto
Tradiční bazalkové pesto pochází z Janova. Říká se mu také janovské pesto a je to neskutečná lahůdka. Najdete v něm následující suroviny:
- bazalku
- česnek
- olivový olej
- piniové oříšky
- parmazán
- pecorino (ovčí sýr)
- sůl
Různé recepty uvádějí suroviny v různém poměru. Vy se samozřejmě nemusíte striktně držet žádného z nich a udělat si pesto méně slané. Pokud vám vadí ovčí sýr, tak jej zcela vynechat. Pak už sice nejde o janovské pesto, ale to nic neubírá na jeho chuti.
Na výrobu pesta můžete využít různé druhy bazalky. Klasická varianta je samozřejmě ze zelené bazalky pravé. Zajímavou barvu pesto získá od fialové bazalky. Méně tradiční varianty jsou pak z bazalky posvátné nebo vytrvalé. Ty mají poněkud jinou chuť, která pesto zase o něco pozmění.
Zapojte i další bylinky
Pesto samozřejmě nemusíte připravovat jen z bazalky. Zajímavá je varianta z oregana nebo libečku. Do české kuchyně se také hodí pesto z petrželové natě. Zkuste do hry zapojit i divoké bylinky. Co takhle pesto z mladých kopřiv nebo lichořeřišnice či bršlice?
Co se týče trvanlivosti, tak čerstvé pesto vám vydrží v lednici zhruba měsíc. Pokud vynecháte ze složení sýr, tak je to klidně přes celou zimu. Nechcete-li se sýru vzdát, tak pesto můžete po malých porcích zamrazit. Výborné jsou formičky na led, kdy v jedné kostce získáte ideální porci na dochucení nebo oživení pokrmu.
Přečtěte si také Jak uchovávat bylinky na zimu nebo si Vypěstujte mátu doma nebo na zahradě.